2015. november 7., szombat

Szemszavak

A szemszavak elárulnak (Magashegyi Underground után szabadon). Huncut dolog ez a mi szemünk. Gyakran olyan dolgokat szűr le a valóságból, amik megbontják a benti rendet. Néha csodálatosan kiszínezik a körülöttünk levő világot. Színes leveleket rajzolnak a fákra, bonyolult pókhálót a fűszálak köré, négylevelű lóherét egy háromlevelű erdőbe.
Leszállok a vonatról, bejárom a várost. Ugyanazokat a dolgokat látom, amiket mindenki más. De nekem az utca egy levelekből kirakott mágikus ösvény, a kirakat mintha kaput nyitna egy másik dimenzióba, a kávézó pedig a paradicsom. Ők is ezeket látják, csak a saját szemükön keresztül, más színekben, más asszociációkkal.
Imádom azt a helyet, az illatokat, a színeket, a bútorokat. Csak bámulok magam elé, mielőtt felnyitom a gépet. Egy percet kérek még a paradicsomi állapotból, nem vagyok hajlandó kizökkeni. Aztán mégis sikerül. Gyorsan végzek, hogy utána újra pofon csapjon ez a kávé és szőnyeg illatú mámor.
Fizetek és mintha a saját szemem nézne rám. Ugyanazt a szikrát látom. Ő is biztos szeret itt.

A szemünk állítólag nem hazudik, sőt, a szemszavak elárulnak. Pedig nem. Mindenki azt látja, amit látni akar. Nem tudjuk meg, mit lát a másik, csak ha kérdezünk. De előtte érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban akarjuk-e a választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése